Afspraak maken?

Stuur eenvoudig een bericht of bel ons tijdens openingstijden.

Direct Contact
Slaapoefentherapie infographic bij Oefentherapie Cesar Ede

Slaapoefentherapie

Lekker slapen en uitgerust wakker worden, wie wil dat nou niet? Voor sommige mensen is goed slapen vanzelfsprekend maar voor anderen helaas niet. Wanneer u slecht slaapt kan dit invloed hebben op de dag, en wanneer de slaap invloed heeft op de dag kan dit weer invloed hebben op de volgende nacht. Zo kunt u in een vicieuze cirkel van slecht slapen en vermoeidheid terecht komen. Is dit herkenbaar? Wellicht kan slaaptherapie u helpen!

Slaapoefentherapie tegen slaapproblemen

Wat is slaapoefentherapie?

Slaapoefentherapie is een vorm van therapie gericht op het verbeteren van ‘zachte’ slaapproblemen zoals insomnie (slapeloosheid), hypersomnie (slaapzucht, heel veel slapen of slaperig zijn) en bioritmeproblematiek. Ook kan slaapoefentherapie nazorg bieden na behandeling in het slaapcentrum.

Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en de slaapoefentherapeut zoekt samen met u naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak. Daarnaast kan er sprake zijn van kwetsbaarheid voor de problemen en/of factoren die de problemen in stand houden.

Slaapoefentherapie voor een brede kijk op slaap

Slaapoefentherapie kijkt op een brede manier naar uw nachtrust. De nacht kan uw dag beïnvloeden, maar dit geldt net zo goed andersom. Bij de slaapoefentherapie wordt er gekeken naar slapen als een 24- uurs probleem.

Gedrag bij slaapproblematiek

In slaapproblematiek zit vaak een groot gedragscomponent. Een oefentherapeut helpt mensen door middel van bewustwording en gedragsverandering eventuele problemen aan te pakken.

Het doel van slaapoefentherapie

Het doel van slaapoefentherapie is dat u zelf weer meer grip krijgt op uw slaap en waardoor u een betere nachtrust krijgt. Door de betere nachtrust zult u weer met meer energie de dag in gaan en meer uit uw dag kunnen halen.

De doelgroep voor slaapoefentherapie

Voor wie is slaapoefentherapie een geschikte vorm van oefentherapie?

Slaapoefentherapie is gericht op mensen met slaapproblemen. Dit kunnen problemen zijn als niet in slaap vallen, doorslaapproblemen of te vroeg wakker worden. Reguliere Slaapoefentherapie is gericht op volwassenen en jong volwassenen. Ook ouderen kunnen bij ons terecht met slaapproblematiek.

Aanpak van de Slaapoefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de invloeden van de dag als de nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. Goed slapen kun je leren op verschillende manieren:

Intake en onderzoek bij slaapoefentherapie

Hierbij wordt het slaapprobleem breed in kaart gebracht. We gaan samen het gesprek aan over uw slaapproblemen en maken gebruik van vragenlijsten en doen indien nodig een lichamelijk onderzoek.

Praktische handvatten en theorie

In de behandeling krijgt u praktijkopdrachten mee waarmee u direct aan de slag kunt. Om een slaapprobleem te begrijpen en er grip op te krijgen is het belangrijk dat u hierover ook de nodige theoretische kennis bezit. Oefentherapie Cesar Ede helpt bij deze kennisvorming en zorgt voor een logische combinatie van praktijk en theorie.

Huiswerk; blijven oefenen!

U krijgt tijdens de behandeling verschillende huiswerkopdrachten en diverse oefeningen mee. Houd er dus rekening mee dat u zelf veel aan de slag zult gaan thuis. 

Meerwaarde van een slaaptherapeut

Wat kan een slaapoefentherapeut voor mij betekenen?

Slaapoefentherapie heeft als doel uw slaapproblemen op te lossen en bij slaapoefentherapie kunt u onder meer denken aan:

 • Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
 • Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen
 • Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
 • Cognitieve gedragstherapie (vlg J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
 • Gezonde ”coping”stijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
 • Uitleg over de architectuur van een gezonde slaap per leeftijdscategorie.

Aantal behandelingen bij slaapoefentherapie

Een slaapoefentherapeut kan u in gemiddeld 4 tot 9 behandelingen helpen van uw slaapproblemen af te komen.

Indicaties voor slaapproblematiek

Wanneer heb ik een slaapprobleem en ben ik mogelijk gebaat bij slaapoefentherapie?

Een behandeling op maat door een oefentherapeut kan in het geval van slaapproblemen onder meer helpen bij:

 • Inslaapproblemen
 • Doorslaapproblemen
 • Te vroeg wakker worden
 • Nachtelijk piekeren bij stress/spanningen
 • Afbouwen van slaapmedicatie/verslaving aan slaapmedicatie
 • Chronische slapeloosheid
 • Pijn en slaap
 • Biotirmeproblematiek
 • Nazorg na behandeling slaapcentrum